Start » Tysk schäfer

Tysk schäfer

Schäfer är en omtyckt hundras

Den tyska schäfern kommer från flera olika raser som alla användes som vakthundar. Allt eftersom blev rasen mer och mer anpassad till fårvallning. Schäfer betyder dessutom fåraherde på svenska, vilket förklarar sambandet ytterligare. Max von Stephanitz och Artur Meyer stod bakom rasstandarden som presenterades 1899 på en utställning i Tyskland.

En schäfer fungerar utmärkt i olika terränger och har blivit en av de mest populära raserna världen över. Det förklaras delvis av rasens allsidighet, vilket gör att den uppfyller de flestas önskemål. Rasen fungerar mycket bra som sök-, spår-, rapport, lydnads-, skydds- och agilityhund. Schäfern används dessutom som draghund under vintern. Den viktigaste uppgiften har dock schäfern inom hemvärn-, militär- och polisväsendet.

Eftersom schäfer är en mycket aktiv hund förekommer dessvärre en del skadebesvär hos rasen. Höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi hör tyvärr inte till ovanligheterna. Andra åkommor är försämrad bukspottkörtelfunktion. Det är dock viktigt att tänka på att det inte är åkommor som förekommer hos alla schäfrar. Det finns nämligen en relation mellan hur aktiv hunden varit och vilka skador den drar på sig.

Rasen har ett mycket trevligt lynne. Den är mycket nyfiken och självsäker, och samtidigt trygg och uppmärksam. Som sällskaps-hund är den mycket trevlig och samarbetsvillig. Rasen har dessutom mycket hög koncentrationsförmåga samt uthållighet. En schäfer är dock inte enbart en sällskapshund, utan den fungerar även som polishund. Därför är det särskilt viktigt att rasen kan anpassa sitt beteende efter situation, vilket rasen gör med den äran. En schäfer räknas som en medelstor hund, med starka och muskulösa drag. Hannarna kan väga upp till 40 kilo, medan tikarna som mest väger 32 kilo. Rasen kommer i två olika hårlag – normal- och korthårig.

Innan du investerar en schäfer är det några saker du behöver tänka på. Dels behöver du vara noggrann med vilken uppfödare du väljer – han eller hon kommer nämligen vara din mentor, kanske så länge hunden lever. Var även noggrann med att analysera föräldradjurens bakgrund, och även syskonens bakgrund. Se även till att träffa valpen tillsammans med modertiken och på så sätt få en uppfattning om hur de fungerar. Och köp inte en valp enbart för du ömkar för den, det blir sällan bra.

Schäfer